//petroczmarika.gportal.hu
//petroczmarika.gportal.hu
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Bemutatkozás
 
Képi világunk!
 
Hang, dallam
 
Múló idő
 
5. Kezdetek, Emlékeim a Kántorképző tanfolyam indulására...

A Dunántúli Református Egyházkerület Kántorképző tanfolyamának rövid leírása.

Veresné Petrőcz Mária visszaemlékezése.Az 1990/91-ben újraindított Református Gimnázium adott otthont, kollégiumot és tantermeket az országos kántorképző tanfolyamok harmadik. helyszínén Pápán.

ORA ET LABORA volt olvasható Debrecenben, ahol sok szép emlékkel és zenei élménnyel tettünk kántorvizsgát az ősi falak között. Szeretném itt, most kifejezni, az ott engem tanítók felé szívből jövő köszönetemet és hálámat, mert amire tanítottak és elvezettek életreszóló elhívatás, szolgálat lett számomra, de írhatnók, sokak számára.

1991-ben Dr. Márkus Mihály püspök kérésére, megbízásá-val elindíthattam a pápai tanfolyamot. A tanfolyam indításának számos kérdésében sok-sok köszönet Máté János bácsinak. Minden fontos tanácsot, amit segítség-képpen elmondhatott, nemcsak levélben, hanem személyes jelenlétével is alátámasztott. Órabeosztás, zenetörténet írott, felvett anyag, tanmenet harmóniumra ,orgonára, kórus-művek, keze írásával és szíve szereteté-vel. Egyike a nála végzetteknek nem is tudok nyugtában is megfelelőképen hálás lenni azért amit értünk akkor még szinte gyerekekért tett....


SZABADON TENYÉSZIK

ISTENNEK, HAZÁNAK, TUDOMÁNYNAK

ez a pápai bíztatás az eperfás emblémával (az akkor 460 éves múlttal), ez a bíztatás ma is 15 év múltán. Mondhatnánk jubilálunk, de ez a folyamatos nyarakból két év hiánnyal bír ,szervezési és egyéb gondok miatt.


A tanfolyam jelentkezési listáját akkor még a zsinaton készítették elő - így az első létszám 22 fő - mint egy „kis család „ megkezdte munkáját az újraépítés, átalakítás számos tennivalóival terhelt intézményben.

Dr. Bujáky Miklós igazgató úr mindenben segítségünkre volt. Mivel családunk gyarapodott – két nagyobb gyermekünk biztos megőrzése csak mellettem a tanfolyam keretei között volt lehetséges elindult a próba előképző - utólag bátran mondhatjuk - hasonló apró méretűekkel Pápán működött a 3 hét. Mesével, sétával, egyéni gyakorlással, furulya-oktatással egybekötve. Mindenben amivel a nagyobb csoportbéliek terhelve voltak, Ők is részesedtek - nem osztályzat - hanem, megfelelt, résztvett módon. Az első években rendszeres esti program is belefért az időnkbe tornaterem /lefárasztás kicsiknek/ nagyoknak udvari pályán a foci. Hát kevesebb gond volt az esti lefekvéssel mint enélkül, annyi bizonyos. A gimnázium sokféle támo- gatásából a hangszerpark is megalapozódott, eleinte csak harmóniumokkal, egy-két manuális használatra alkalmas elektromos hangszerrel ezeket követte a gyülekezetek adománya / Balatonkenese/, illetve kölcsön hangszerek, majd jelentős gyakorló, elektronikus és mechanikus hangszer-szállítmány 2oo2-ben. Ezt növelhetjük egy kedves holland kántor segítségével Sjaak van Leeuwen aki mind a teológiának mind a tanfolyamnak szerzett elektronikus orgonákat /2oo4 óta/. A gyülekezet templomi orgonáján kívül kettő hangszert a gimnáziumban egyet a teológián és napközben az evangélikus gyülekezet templomában is kaptunk mindezidáig gyakorlási lehetőséget. Pár éve még a római katholikus felekezet kettő hangszere is segítette munkánkat.

A vidék adta lehetőség sok szépet rejtegetett. Már az első évektől arra is törekedtünk- hogy a tanfolyamra érkezők ellátása ne redukálódjék a központi konyha ellátására, hanem saját beszerzéssel házi tej, … zsíros kenyér /értsd jól amit szerethet és megkívánhat egy munkára, gyakorlásra szorított deák…/ kiegészítse étrendjét, ha megéhezik necsak megkenje de egyben el is készítse szobánként beosztva akár a reggelit, vagy a vacsorát társainak s maga után rendet tegyen mosogatással és takarítással/ még a fiúk is és férfi tanárok is be voltak osztva!. Kamaszok, tinik, aprócskák - otthon is megéheznek - elvem az, hogy chips – cola helyett teát, tejet, jó ízt is kapjanak a rendszeres lelki táplálék mellé. A kalandok sora nemcsak a testi „javak”, de a testi erőpróbák ideje is volt, hiszen számos helyet megláto-gattunk az elmúlt évek során, a környező gyülekezetek lelkészeinek meghívására kerékpárral, amelyet számos esetben a vidék egy-egy szép turisztikai helyszíne szalonnasütés, fürdőzés tett még szebbé, emlékezete-sebbé a zenés istentiszteletek, szolgálat-végzések után.

Ezek a helyszínek: Tapolcafő, Diszel, Celldömölk, Kéttornyúlak, Adásztevel, Nagygyimót, Csögle, Nemes-görzsöny, Bakonyszentlászló, Réde, Nagyacsád, Mezőlak, vonattal Kisbér és Ászár, busszal Takácsi.

Bizony az idő is eljár felettünk és a gimnázium kerékpár parkja is amortizálódott maradt a tömegközlekedés. Pápán rendszeres a vasárnapi istentiszteleti résztvétel, zenés áhítat meghívott vendégművészekkel vagy kórusokkal.

Így amerikai baptista harangjáték-együttes, Amerikai Presbiteriánus egyház énekkara, Dr.Gárdonyi Zsolt orgona, Pálúr János énekes, improvizációs orgonaest, Kuzsner Péter – Darázs Renáta zongora-dalest, Nyírő Sebestyén - Veresné Petrőcz Mária zongora, dalest, Gárdonyi Zoltán ifjusági zenekar, Angers-i protestáns gyülekezet-ökumenikus énekkar.

Minden eddigi eredményért, szép élményért, értékes tudásért előmenetelért szóljon azon kedves segítőtársak felé a köszönet szava, a megbecsülés jele akik beálltak évről – évre ebbe a szerteágazó munkába, tanításba, nevelésbe emberformálásba. Köszönöm, hogy Velük – Általuk teljesedhetett ki a záró áhítatok zenei szépsége de ezért legyen Istennek Dicsőség, aki használt bennünket ily módon is.

Köszönet az Egyházkerület Püspökének az ügy rendszeres támogatásáért, a gyülekezetek anyagi és erkölcsi támogatásáért. Szorgos asszonykezek munkájá-ért, akik finom falatokkal vendégeltek meg bennünket kiszállásainkon.

Még sok mindenben van hiányunk, hiányosságunk, de ezt az előző évek tapasztalatai alapján igyekszünk pótolni, továbbfejleszteni.

 

 

 
Szívvel,lélekkel!
 
Hivatás
 
Iskolám
 
Kórusok
 
Református
 
Kántorképzés
 
Naptár
2021. Április
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
Számok
Indulás: 2009-06-14
 

SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, horror, blogtippek)    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    A dohányboltos lány új novella. Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Informatika és Informatikus könyvtáros tételek    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.