//petroczmarika.gportal.hu
//petroczmarika.gportal.hu
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Bemutatkozás
 
Képi világunk!
 
Hang, dallam
 
Múló idő
 
5. Kezdetek, Emlékeim a Kántorképző tanfolyam indulására...

A Dunántúli Református Egyházkerület Kántorképző tanfolyamának rövid leírása.

Veresné Petrőcz Mária visszaemlékezése.Az 1990/91-ben újraindított Református Gimnázium adott otthont, kollégiumot és tantermeket az országos kántorképző tanfolyamok harmadik. helyszínén Pápán.

ORA ET LABORA volt olvasható Debrecenben, ahol sok szép emlékkel és zenei élménnyel tettünk kántorvizsgát az ősi falak között. Szeretném itt, most kifejezni, az ott engem tanítók felé szívből jövő köszönetemet és hálámat, mert amire tanítottak és elvezettek életreszóló elhívatás, szolgálat lett számomra, de írhatnók, sokak számára.

1991-ben Dr. Márkus Mihály püspök kérésére, megbízásá-val elindíthattam a pápai tanfolyamot. A tanfolyam indításának számos kérdésében sok-sok köszönet Máté János bácsinak. Minden fontos tanácsot, amit segítség-képpen elmondhatott, nemcsak levélben, hanem személyes jelenlétével is alátámasztott. Órabeosztás, zenetörténet írott, felvett anyag, tanmenet harmóniumra ,orgonára, kórus-művek, keze írásával és szíve szereteté-vel. Egyike a nála végzetteknek nem is tudok nyugtában is megfelelőképen hálás lenni azért amit értünk akkor még szinte gyerekekért tett....


SZABADON TENYÉSZIK

ISTENNEK, HAZÁNAK, TUDOMÁNYNAK

ez a pápai bíztatás az eperfás emblémával (az akkor 460 éves múlttal), ez a bíztatás ma is 15 év múltán. Mondhatnánk jubilálunk, de ez a folyamatos nyarakból két év hiánnyal bír ,szervezési és egyéb gondok miatt.


A tanfolyam jelentkezési listáját akkor még a zsinaton készítették elő - így az első létszám 22 fő - mint egy „kis család „ megkezdte munkáját az újraépítés, átalakítás számos tennivalóival terhelt intézményben.

Dr. Bujáky Miklós igazgató úr mindenben segítségünkre volt. Mivel családunk gyarapodott – két nagyobb gyermekünk biztos megőrzése csak mellettem a tanfolyam keretei között volt lehetséges elindult a próba előképző - utólag bátran mondhatjuk - hasonló apró méretűekkel Pápán működött a 3 hét. Mesével, sétával, egyéni gyakorlással, furulya-oktatással egybekötve. Mindenben amivel a nagyobb csoportbéliek terhelve voltak, Ők is részesedtek - nem osztályzat - hanem, megfelelt, résztvett módon. Az első években rendszeres esti program is belefért az időnkbe tornaterem /lefárasztás kicsiknek/ nagyoknak udvari pályán a foci. Hát kevesebb gond volt az esti lefekvéssel mint enélkül, annyi bizonyos. A gimnázium sokféle támo- gatásából a hangszerpark is megalapozódott, eleinte csak harmóniumokkal, egy-két manuális használatra alkalmas elektromos hangszerrel ezeket követte a gyülekezetek adománya / Balatonkenese/, illetve kölcsön hangszerek, majd jelentős gyakorló, elektronikus és mechanikus hangszer-szállítmány 2oo2-ben. Ezt növelhetjük egy kedves holland kántor segítségével Sjaak van Leeuwen aki mind a teológiának mind a tanfolyamnak szerzett elektronikus orgonákat /2oo4 óta/. A gyülekezet templomi orgonáján kívül kettő hangszert a gimnáziumban egyet a teológián és napközben az evangélikus gyülekezet templomában is kaptunk mindezidáig gyakorlási lehetőséget. Pár éve még a római katholikus felekezet kettő hangszere is segítette munkánkat.

A vidék adta lehetőség sok szépet rejtegetett. Már az első évektől arra is törekedtünk- hogy a tanfolyamra érkezők ellátása ne redukálódjék a központi konyha ellátására, hanem saját beszerzéssel házi tej, … zsíros kenyér /értsd jól amit szerethet és megkívánhat egy munkára, gyakorlásra szorított deák…/ kiegészítse étrendjét, ha megéhezik necsak megkenje de egyben el is készítse szobánként beosztva akár a reggelit, vagy a vacsorát társainak s maga után rendet tegyen mosogatással és takarítással/ még a fiúk is és férfi tanárok is be voltak osztva!. Kamaszok, tinik, aprócskák - otthon is megéheznek - elvem az, hogy chips – cola helyett teát, tejet, jó ízt is kapjanak a rendszeres lelki táplálék mellé. A kalandok sora nemcsak a testi „javak”, de a testi erőpróbák ideje is volt, hiszen számos helyet megláto-gattunk az elmúlt évek során, a környező gyülekezetek lelkészeinek meghívására kerékpárral, amelyet számos esetben a vidék egy-egy szép turisztikai helyszíne szalonnasütés, fürdőzés tett még szebbé, emlékezete-sebbé a zenés istentiszteletek, szolgálat-végzések után.

Ezek a helyszínek: Tapolcafő, Diszel, Celldömölk, Kéttornyúlak, Adásztevel, Nagygyimót, Csögle, Nemes-görzsöny, Bakonyszentlászló, Réde, Nagyacsád, Mezőlak, vonattal Kisbér és Ászár, busszal Takácsi.

Bizony az idő is eljár felettünk és a gimnázium kerékpár parkja is amortizálódott maradt a tömegközlekedés. Pápán rendszeres a vasárnapi istentiszteleti résztvétel, zenés áhítat meghívott vendégművészekkel vagy kórusokkal.

Így amerikai baptista harangjáték-együttes, Amerikai Presbiteriánus egyház énekkara, Dr.Gárdonyi Zsolt orgona, Pálúr János énekes, improvizációs orgonaest, Kuzsner Péter – Darázs Renáta zongora-dalest, Nyírő Sebestyén - Veresné Petrőcz Mária zongora, dalest, Gárdonyi Zoltán ifjusági zenekar, Angers-i protestáns gyülekezet-ökumenikus énekkar.

Minden eddigi eredményért, szép élményért, értékes tudásért előmenetelért szóljon azon kedves segítőtársak felé a köszönet szava, a megbecsülés jele akik beálltak évről – évre ebbe a szerteágazó munkába, tanításba, nevelésbe emberformálásba. Köszönöm, hogy Velük – Általuk teljesedhetett ki a záró áhítatok zenei szépsége de ezért legyen Istennek Dicsőség, aki használt bennünket ily módon is.

Köszönet az Egyházkerület Püspökének az ügy rendszeres támogatásáért, a gyülekezetek anyagi és erkölcsi támogatásáért. Szorgos asszonykezek munkájá-ért, akik finom falatokkal vendégeltek meg bennünket kiszállásainkon.

Még sok mindenben van hiányunk, hiányosságunk, de ezt az előző évek tapasztalatai alapján igyekszünk pótolni, továbbfejleszteni.

 

 

 
Szívvel,lélekkel!
 
Hivatás
 
Iskolám
 
Kórusok
 
Református
 
Kántorképzés
 
Naptár
2024. Április
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
Számok
Indulás: 2009-06-14
 

A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek érdemes belenéznie. Ez csak intelligencia kérdése. Tedd meg Te is. Várlak    *****    Új kínálatunkban te is megtalálhatod legjobb eladó ingatlanok között a megfelelõt Debrecenben. Simonyi ingatlan Gportal    *****    Szeretnél egy jó receptet? Látogass el oldalamra, szeretettel várlak!    *****    Minõségi Homlokzati Hõszigetelés. Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését.